La comunitat educativa es compromet amb una alimentació saludable i autòctona

9 de marzo de 2017
9 de marzo de 2017

La comunitat educativa treballa en la redacció d’un document base que involucre tots els col·legis i centres d’ensenyament de la Marina Alta amb els valors de l’alimentació saludable, la promoció i presència dels productes locals en els menjadors escolars i un lligam més estret amb el territori i el seu entorn cultural. El taller sobre educació i alimentació saludable celebrat aquesta setmana a l’espai de coworking Knowhere de Dénia, va reunir diversos agents de la comunitat educativa, com ara mestres i empreses dels menjadors escolars, per a debatre sobre les vies de connexió dels escolars i l’ensenyament comarcal amb el seu entorn, i en particular, a través de la gastronomia. La jornada de treball va ser convocada per l’Oficina d’Innovació i Creativitat de l’Ajuntament de Dénia, que continua arreplegant per a fer un diagnòstic previ al desenvolupament del projecte Dénia&Marina Alta Tastinglife, adscrit a la Ciutat Creativa de la UNESCO.

El col·legis i els centres educatius han de ser els transmissors bàsics del avantatges d’una alimentació saludable i sostenible, i dels valors del territori, de la seua riquesa i diversitat. A partir d’aquesta premissa, els assistents al taller van decidir, després d’un animat canvi d’impressions i aportacions de idees, traslladar totes les seues inquietuds a un document bàsic, obert a tota la comunitat educativa, que faça de les escoles i instituts els elements difusors essencials de la regeneració dels Sistema Agroalimentari Local prevista en el projecte de la Ciutat Creativa.

En aquest sentit es va posar de manifest que als centres educatius ja fa anys que es treballa en les línies arreplegades en el projecte, i que tant les activitats dels escolars com els serveis de les empreses dels menjadors han avançat a l’hora de fer coneixedors els alumnes dels productes propis i han incorporat als menús plats de la tradició local. No obstant es va incidir en la necessitat d’influir més en els hàbits alimentaris dels adolescents, que a més de l’àmbit educatiu i domèstic, estan clarament marcats pels nous grups de relació (amistats, grups d’oci…) on adopten costums diferents i difícils de reorientar.

El director del col·legi Pou de la Muntanya va exposar el projecte que estan desenvolupant junt amb centres escolars de les altres ciutats europees adscrites a la xarxa de la Gastronomia de la UNESCO (Östersund, Bergen i Parma) per a promoure l’alimentació saludable. Per la seua banda, el director del centre d’educació especial Raquel Payá va informar que portaven huit anys involucrant-se en projectes europeus, tots els quals han estat relacionats amb els conceptes de territori, paisatge i gastronomia, perquè són qüestions pròximes que ens distingeixen i ens donen valor. Per als alumnes d’un centre d’educació especial és especialment interessant un pla d’acció com Dénia&Marina Alta Tastinglife, perquè pot ser un element clau en l’etapa de TVA (transició a la vida adulta) a l’hora de presentar oportunitats per incorporar-se a projectes laborals com els agraris, un món al que poden adaptar-se perfectament.

També es va parlar de introduir l’experiència dels menjadors pedagògics, on el personal docent i administratiu comparteix taula i menja diàriament amb l’alumnat, en un ambient de normalitat que forma part de l’aprenentatge vital.

Els representants de les empreses que atenen els menjadors escolars o aporten el càtering dels centres, van expressar el seu desig de participar activament en el projecte. Les empreses van assenyalar que ja estan incorporant productes i cuina local en els menús, i que ofereixen activitats i tallers vinculats a l’alimentació saludable. Igualment s’oferiren per a singularitzar accions i ampliar l’oferta de proximitat d’acord amb els directors dels centres i ajustar als criteris dels projectes lligats a la Ciutat Creativa de la UNESCO.

La voluntat de totes les parts que participaren en el taller és aprofundir les vies ja encetades i fer que les escoles de la Marina Alta siguen un referent de l’alimentació saludable i pròxima. El compromís, a més a més, es traduirà en un document al qual seran convidats a afegir-se escoles, centres educatius, associacions de pares i mares d’alumnes, empreses de menjadors, Cefire i institucions públiques.