Emocions a flor de pell en el primer gran cap de setmana de les falles de Dénia 2024

20 de febrero de 2024
20 de febrero de 2024

Quan només falten uns dies per a l’arribada del tan esperat mes de març, les falles de Dénia es van vestir de gala per a celebrar l’inici oficial de les festes. La inauguració de l’Exposició del Ninot, el pregó i la crida de les Falleres Majors de Dénia, i l’homenatge a les falleres exemplars del 2024 van ser el tret d’eixida de les falles de Dénia.

La vesprada va començar amb la inauguració, a la Casa de la Marquesa Valero de Palma, de l’Exposició del Ninot, que es podrà visitar fins el 9 de març. Les encarregades de tallar la cinta, Mar Moncho i Candela Marco, iniciaven així una intensa nit d’esdeveniments.

A continuació la comitiva es va traslladar fins a l’Ajuntament de Dénia, que va ser escenari del pregó faller, a càrrec de Sergio Avargues, de la falla Saladar. Una intervenció breu però molt reivindicativa, on lamentava les retallades del consistori però també l’actitud dels assemblearis de les falles de Dénia, i finalitzava “cremant” l’Ajuntament de la ciutat.

La crida de les falleres majors de Dénia

Centenars de persones esperaven expectants les paraules de les màximes representants de les falles de Dénia. Candela Marco, fallera major infantil, es va dirigir a la xicalla fallera amb la seua alegria característica explicant que “Una vegada em vam preguntar: Candela, què són les falles? La resposta és fàcil, les falles són cultura, màgia, art efímer al carrer, tradició, foc, igualtat, diversitat i inclusió. Perquè totes i tots sou benvinguts”.

Mar Moncho clamava des del balcó de l’Ajuntament que “Les falles figuren l’espai on els valencians i valencianes reflexem la nostra manera de ser. Són tradició, cultura, festa, llengua o art. Però també, són sinònim d’evolució, i han de simbolitzar espais d’inclusió, multiculturals, igualitaris i diversos. I com no, són espais on la germanor, el comboi i la família es fan evidents”. A més, la fallera major de Dénia va comptar amb les veus de la seua cort d’honor per a parlar de cadascú dels districtes fallers de la ciutat, i va finalitzar el seu discurs signant per a les persones amb dificultats auditives que “Ja estem en falles”.

De mans de l’alcalde de la ciutat, Mar i Candela van rebre les claus de la ciutat amb el compromís de plenar els carrers de música i festa durant els pròxims dies.

 

 

Homenatge a les falleres exemplars

El dissabte culminava amb la celebració del Sopar de Gala, on es van entregar els distintius i recompenses de la Junta Local Fallera de Dénia i la Junta Central Fallera de València a fallers i falleres de la ciutat.

El punt àlgid va ser el reconeixement a les trajectòries de les falleres exemplars del 2024, Cuqui Ribes i Anna Sobrecases.

Cuqui Ribes, de la falla Centro, va escoltar emocionada les paraules de la seua germana Pepa Ribes, lloant l’incansable treball de Cuqui a la comissió durant 50 anys. Durant la seua intervenció, Cuqui va agrair el recolzament de la seua família i de “Les més dures” de la falla Centro.

Per a Anna Sobrecases les sorpreses van ser, en primer lloc, la projecció d’un vídeo amb missatges de persones de fora de Dénia que van voler acompanyar-la, i a continuació va pujar a l’escenari Andreu Ivars, faller de Baix la Mar i amic d’Anna des de que van compartir any com a càrrecs de la comissió: Anna com a fallera major, Andreu com a president infantil. També molt emocionada, Anna va parlar de com el seu personal fil rosa li ha unit, gràcies a les falles, a les persones més importants de la seua vida.