Anna Sobrecases i Cuqui Ribes, Falleres Exemplars de les Falles de Dénia 2024

18 de enero de 2024
18 de enero de 2024

Les falleres Anna Sobrecases, del districte Marítim Baix la Mar, i Cuqui Ribes, del districte Centro, són les falleres exemplars de les falles de Dénia 2024. Així ho va decidir el jurat, reunit el dimarts, 16 de gener, després de valorar les candidatures presentades per les comissions falleres de la ciutat.

Anna Sobrecases Hostalrich

Fallera de Baix la Mar, Anna Sobrecases ha sigut fallera major infantil de la comissió en el seu 50 aniversari, l’exercici 1996/1997 i fallera major l’exercici 2010/2011. L’any següent, Anna va ser elegida Fallera Major de Dénia per a l’any 2012.

Després de la seua experiència com a màxima representant de les falles de Dénia, Anna va passar a formar part de la Junta Local Fallera durant dos exercicis, al mateix temps que ostentava a la seua comissió el càrrec de delegada de protocol.

Al 2015, va ser mantenidora de la fallera major de Baix la Mar, Laura Oltra, i presentadora de la fallera major del districte Oeste, Noelia Vargas. Gràcies a estes dos experiències, va guanyar el premi a la millor exaltació i la millor presentadora de les falles de Denia 2015, sent l’encarregada de la presentació de les falleres majors de Dénia al 2016.

Anna ha ocupat càrrecs de vicepresidenta de Baix la Mar; delegada de protocol, encarregada del bàndol faller i, enguany per primera vegada, creadora de la exaltació de la fallera major de la comissió.

 

Cuqui Ribes Fornés

A l’any 1973, Cuqui Ribes Fornés va començar a formar part de la Falla Centro, comissió de la que va ser la màxima representant a l’any 1977. Malauradament en els anys setanta del segle passat i durant almenys dues dècades més, les dones que havien exercit el càrrec de fallera major no podien continuar en la comissió. No obstant, Cuqui no va perdre mai la vinculació amb la falla en estar dins d’un grup molt alternatiu que havia nascut, precisament, per a pal·liar la discriminació femenina en el si de les comissions. Era un grup exclusivament femení, del que formaven part les dones dels fallers i algunes ex falleres i ex falleres majors. El grup s’autodenominava Les Heidis, convertit alguns anys després a Les Més Dures, un inefable grup de dones que, des de la distància, ha sabut arropar la comissió en aquells menesters que ha precisat. Aquest grup va rebre la Medalla D’or De La Falla Centro l’any 2006.

A títol personal, Cuqui va rebre la Medalla d’Or de la Falla a l’any 2000, convertint-se en la primera dona en rebre aquesta distinció. Des de 2002, Cuqui forma part de manera ininterrompuda de la falla Centro, exercint càrrecs de vicepresidenta, secretària general i vicesecretària. Durant 17 anys ha sigut l’encarregada de les crítiques de la falla.

Reconeixement del món faller

Quan el jurat va comunicar els noms de les falleres exemplars al president de la Junta Local Fallera, Jaume Bertomeu, va ser ell l’encarregat d’informar a les protagonistes de la notícia. Moments després, van ser rebudes a la seu de la Junta Local Fallera pel president i el jurat.

El dissabte, 17 de febrer, Anna i Cuqui rebran el reconeixement del món faller a la seua trajectòria en el tradicional Sopar de Gal·la de les falles de Dénia