La Ciutat Creativa de Dénia es presenta en una trobada sobre turisme i sostenibilitat

1 de diciembre de 2017
1 de diciembre de 2017
El projecte de Dénia com a Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO es una gran oportunitat per a consolidar el turisme, reconduir el seu impacte i diversificar l’economia de la Marina Alta.  El projecte va estar present dijous en la Jornada  sobre Turisme i Sostenibilitat en l’Euroregió de l’Arc Mediterrani celebrada a Palma de Mallorca organitzada per l’Institut d’Economia i Empresa Ignasi Villalonga i les institucions de promoció turística de la Generalitat Valenciana, el Consell de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la Universitat de les Illes Balears. La Ciutat Creativa de Dénia era l’experiència elegida per l’Agència Valenciana de Turisme per a representar a la Comunitat en la taula sobre Turisme i Gastronomia. La presentació del projecte de Dénia va estar a càrrec de la regidora de la Ciutat Creativa, Pepa Font, i Antoni Reig, de l’Oficina de la Innovació i la Creativitat.
Pepa Font va realitzar una introducció sobre les característiques de la ciutat de Dénia i el paper que ha jugat el turisme, el sector hostaler i l’oferta gastronòmica en el seu desenvolupament i va assenyalar que amb el projecte de la Ciutat Creativa s’obri tot un món d’oportunitats. La regidora va advocar per reconduir el model turístic amb la gastronomia com a element diferenciador i motor de diversificació econòmica i de recuperació del paisatge de la comarca de la Marina Alta. Antoni Reig va explicar els detalls del projecte que va servir de base per a la candidatura a la xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO i que planteja una reactivació del Sistema Agroalimentari de la Marina Alta aprofitant la força del sector turístic i hostaler. Després de definir les línies d’actuació en àmbits com el de la formació o la promoció, Reig va destacar la celebració del Festival Gastronòmic D*na com a essència del projecte: productors, cuiners, empresaris i institucions públiques i privades involucrades en un projecte de futur.
En la taula de Gastronomia van intervindre també Miquel Vicens, del restaurant Can Calent, un dels cuiners més innovadors de Mallorca i compromès amb productes i tradicions, i Francesc Castro, director de l’empresa Aborígens Barcelona, dedicada al turisme i assessorament gastronòmic. En l’àmbit de les experiències hostaleres l’empresari del sector Pere Joan Devesa va presentar el cas de l’hotel Alahuar de la Vall de Laguar.
A les jornades es va parlar de la problemàtica dels habitatges i els lloguers vacacionals, o el paper de la cultura i el patrimoni com a dinamitzadors turístics. En l’àmbit europeu es van exposar les experiències de turisme sostenible que venen aplicant-se a ciutats com Amsterdam o Venècia.