Opinió Vicent Grimalt (Alcalde i regidor de Turisme): Turisme i sostenibilitat

27 de septiembre de 2023
27 de septiembre de 2023

Hui, 27 de setembre, celebrem el Dia Mundial del Turisme amb la mirada posada en el lema escollit per l’Organització Mundial del Turisme enguany: ‘Turisme i Inversions verdes’. Una crida a l’acció perquè la comunitat internacional –governs, administracions, institucions financeres i sector privat- ens unim en una nova estratègia d’inversió turística basada en el desenvolupament sostenible i conscient del paper que el turisme juga en l’equilibri social, mediambiental i econòmic.
Quines solucions i polítiques poden ser aplicades pels governs per a assegurar un futur sostenible que siga alhora competitiu i favorable per a les persones i el planeta?
Tenim davant un repte i una oportunitat que la ciutat de Dénia no va a deixar passar de llarg. De fet, portem ja anys treballant en estratègies i polítiques públiques encaminades a aconseguir un model de ciutat en què el desenvolupament s’abraça amb la sostenibilitat i les persones i el seu benestar són el centre.


En l’àmbit turístic, hem treballat el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) de la ciutat de Dénia: un programa l’objectiu del qual és la transformació de les destinacions turístiques cap a un model basat en la sostenibilitat mediambiental, socioeconòmica i territorial, amb els ODS com a eix. El PSTD de Dénia inclou un total de 13 accions, l’execució de les quals serà finançada íntegrament per fons Next Generation EU amb un pressupost de 3 milions d’euros.
Estes accions dissenyades per l’Ajuntament de Dénia pivoten entorn de quatre eixos: la transició verda i sostenible, la millora de l’eficiència energètica, la transició digital i la competitivitat.
Així mateix, hem creat el Pla de Sostenibilitat Turística “La gastronomia: recepta d’un futur sostenible / #TastingLife”, validat pels agents econòmics, socials i polítics de la ciutat, que permetrà situar la gastronomia sostenible i la dieta mediterrània com a eixos de l’evolució del model turístic de la ciutat i en qual tenen un especial protagonisme el producte i els productors locals.
Per tal de desenvolupar esta estratègia local, la unió amb el sector turístic privat és crucial: per a fomentar accions conjuntes que afavorisquen un desenvolupament econòmic sostenible del sector; per garantir la conservació de l’entorn i el valor natural i cultural del nostre territori; per a impulsar la comunitat local amb esdeveniments com el D*na Festival Gastronòmic, el projecte “Bancalet” de Ciutat Creativa, el Dénia Festival de les Humanitats o el foment de l’ocupació en el sector; per a establir canals de diversificació de l’economia local que la preserve d’una dependència excessiva del sector turístic, totalment desaconsellada; i per a promoure la nostra identitat local, la qual cosa no sols atrau turistes interessats en experiències úniques, sinó que també enforteix l’orgull de denieres i deniers cap a la nostra destinació.
Seguim avançant en el camí de la sostenibilitat -no entenem un altre-, essencial per a aconseguir un equilibri entre el desenvolupament econòmic i la preservació de l’entorn i la identitat pròpia.

Vicent Grimalt Boronat
Alcalde i regidor de Turisme de Dénia