Les I Jornades de Turisme de la MaCMA reuneixen a tots els tècnics i regidors de la comarca

30 de marzo de 2017
30 de marzo de 2017

“Una oportunitat, una commemoració, per debatre el nostre model turístic i sobretot per reunir-nos en un mateix espai tots els que ens dediquem a aquest àmbit des de l’administració. Des de la transversalitat i l’aprofitament d’un recurs administratiu i consolidat com és el de la Mancomunitat Cultural”. Amb aquestes paraules inaugurà ahir el President de la Macma, Vicent Grimalt, les I Jornades sobre Turisme i Territori de la Macma. Una intervenció que precedí el torn de Vicent Cebolla, alcalde de Beniarbeig, al saló d’actes de la Llar dels Jubilats del qual tingué lloc el primer dels actes del 20è aniversari de la Mancomunitat Cultural Marina Alta. I és que, tal com manifestà l’alcalde del munipi amfitrió de l’encontre, “ens trobem en un moment d’especial celebració per a la Marina Alta, sobretot pel gran número de projectes que reflecteixen el fet comarcal”.

Tot seguit s’encetà una jornada amb l’objectiu de reunir sota un mateix lema a les tècniques de turisme de la comarca i als representants polítics de l’àrea. Un programa que obrí la tècnica de la MaCMA Núria Gómez amb un exercici de contextualització històrica, tot i abordant una síntesi de l’empremta patrimonial que ha deixat el pas del temps sobre el nostre territori. Des de la Prehistòria fins al segle XVII, es realitzà un repàs que era alhora una recopilació interactiva de dades i recursos per bastir la façana identitària de la Marina Alta. El segon tram de les jornades el conduí el gerent de l’entitat, Jovi Lozano-Seser, per tal de traçar les directrius que haurien de regir la confecció d’un mapa comarcal propi. Una pluja d’idees que s’amplià en l’última part de la trobada, la taula rodona que compartiren Maria Josep Ripoll –geògrafa, Màster en Paisatge i actualment regidora de Territori i Qualitat Urbana a l’Ajuntament de Dénia–, Clara Giner –periodista cultural–, Vicent Martí –sociòleg i representant de l’Oficina de la lnnovació i la Creativitat del Projecte Denia&Marina Tastinglife–, Jaume Buigues –historiador i tècnic de Cultura a l’Ajuntament de Teulada Moraira– i Ximo Panella, geògraf i representant dels Grups d’Acció local de les Muntanyes d’Alacant i també membre del col•lectiu Pego Viu. Un debat enfocat al concepte de la sostenibilitat i a l’anàlisi de les possibles intervencions que podrien dur-se a terme per tal de millorar el vincle entre turisme i desenvolupament racional del territori. Una temàtica complexa que els participants de la taula delimitaren des de la seua experiència i criteri professional.

Si més no, una de les conclusions de la taula rodona, i de la mateixa jornada, fou la d’establir mecanismes, sobretot emocionals, per prestigiar la marca Marina Alta i aconseguir així atraure cap a un mateix concepte i territori experiencials tant als habitants de la pròpia comarca com als potencials visitants. Una línia de treball que guiarà igualment les pròximes activitats commemoratives de la MaCMA que tindran lloc enguany: una trobada sobre gestió cultural programada per a setembre i, d’altra banda, una jornada final i festiva per celebrar les dues dècades de la Mancomunitat Cultural. Un acte de cloenda que ja té data: el dissabte 21 d’octubre de 2017.