La primera sentencia que obliga a demoler una casa en el perímetro del Montgó

3 de agosto de 2017
3 de agosto de 2017

Fue el colectivo ecologista AGRO quien comenzó un proceso que acaba con la orden de demolición efectiva de una casa en el perímetro del Montgó.
Así valoraba el colectivo la historia de la polémica:

AE-Agró ja ha demanat l’execució de la sentència

El Tribunal Suprem (TS) ha desestimat el recurs de cassació, interposat pels propietaris del xalet de luxe, contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que l’obliga a enderrocar la construcció il·legal que va realitzar en l’antiga Colònia Agrícola del Parc Natural del Montgó. A més a més, el TS condemna als propietaris de l’habitatge a pagar 1.000 en concepte de costes judicials a Acció Ecologista-Agró, entitat que va denunciar els fets en l’any 2003 i que ja ha demanat l’execució de la sentència a l’Ajuntament de Dénia (La Marina, Alacant). Quan es faça efectiva, este xalet de luxe es convertirà en la primera construcció il·legal que és enderrocada al Parc Natural del Montgó.

Tal i com vam advertir des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Marina en gener, quan vam fer públic que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ratificava l’enderroc d’este xalet de luxe, el recurs de cassació presentat pels seus propietaris només era una treta legal per a retardar l’execució de l’ordre de demolició. I així ho ha confirmat el Tribunal Suprem (TS), que el passat 7 de juliol desestimava el recurs, donant llum verda al primer enderroc d’una construcció il·legal al Parc Natural del Montgó. Concretament en la zona de l’antiga Colònia Agrícola.

A més a més el TS ha condemnat als infractors a pagar 1.000 en concepte de costes judicials a AE-Agró, entitat que va denunciar esta il·legalitat urbanística en l’any 2003, quan els propietaris, que disposaven d’una llicència per a «reparació de coberta sense tocar estructura, condicionament de cuina i reparació de façana i pintat exterior», van ampliar i renovar l’habitatge fins al punt de transformar 10.000 metres quadrats de terra de conreu en una piscina, un nou camí, un galliner de grans dimensions i una casa de major tamany.

I tot açò amb l’agreujant de realitzar-se dins de l’àrea de protecció del Montgó, sobre sòl no urbanitzable, segons establix el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del parc natural. I, per si fóra poc, realitzant les obres a pesar d’existir una resolució administrativa que ordenava la seua suspensió. Fins i tot, els propietaris del xalet van arribar a retirar el precinte policial i van continuar amb la transformació il·legal dels seus terrenys, mostrant així un absolut despreci per l’autoritat, la normativa urbanística i els valors naturals del Montgó.

Però, el temps finalment ens ha donat la raó i, després de conéixer que el TS desestimava el recurs de cassació, ja hem demanat a l’Ajuntament de Dénia que execute l’ordre de demolició. Així que en breu esperem assistir al primer enderroc d’una xalet de luxe construït il·legalment al Parc Natural del Montgó. Pam a pam, ho anem a aconseguir!!!

FOTO: Google Earth