La Fira d’Agricultura i productes ecològics, artesanals i autòctons se celebra este fin de semana en Dénia

3 de octubre de 2016
3 de octubre de 2016

La XX Fira d’Agricultura i productes ecològics, artesanals i autòctons se celebra del 7 al 9 d’octubre al carrer de la Via. La Regidoria d’Agricultura, que des d’enguany assumeix l’organització d’este esdeveniment, vol que la fira servisca “per a visibilitzar, de manera preferent, als productors locals i comarcals”, segons ha indicat el regidor Josep Crespo, tot i que també s’hi trobaran parades de fora de la Marina Alta.

Vora 70 expositors –productors artesanals, ONG i fundacions relacionades amb projectes ecològics i sostenibles- s’instal·laran al carrer de la Via on, al llarg dels tres dies de la fira, també es faran contacontes, jocs infantils, concerts, actuacions de titelles, demostracions d’oficis artesans i tallers de manualitats. Entre estos últims, s’oferirà un taller d’elaboració de maquetes de riuraus “que ens sembla molt interessant”. L’horari de la fira és de 16.30 a 21.30 hores el divendres 7 d’octubre i de 10.30 a 21.30 hores els altres dos dies.

Una de les novetats més destacades, ha ressaltat Crespo, és l’organització de xarrades, projeccions i debats que, englobades sota el títol ‘Diàlegs per una vida sostenible’, tindran lloc al Centre d’Art l’Estació durant els dies de la fira. Un total de 23 presentacions al voltant dels recursos humans, l’associacionisme, la sostenibilitat alimentària i la bioconstrucció, ecologia, medi ambient i paisatge, eficiència energètica i sostenibilitat agrícola, sota la direcció tècnica de l’associació cultural Proyectos Imaginarios.

La cloenda dels Diàlegs, el 9 d’octubre a les 19 hores, al Centre Social, inclourà la projecció de la pel·lícula El Olivo (2016, dirigida per Icíar Bollaín), en què col·labora el Cineclub Pessic. Després de la sessió de cinema s’encetarà un col·loqui conduït per l’enginyer forestal Víctor Montiel sobre l’espoli d’arbres centenaris.

La visita als horts ecològics de la ciutat és una altra de les activitats previstes enguany. El 8 d’octubre, a les 11.30 hores, s’iniciarà el recorregut, que partirà del Bosc de Diana, on treballa la terra l’alumnat del curs d’agricultura ecològica que organitza l’ajuntament; seguirà pels horts urbans de Torrecremada i finalitzarà en la finca Hort Obert.

Així mateix s’ha programat un novedós passeig sensorial pel parc de Torrecremada, el dia 9, a les 12 hores.

9 d’Octubre obert i participatiu

Tota esta programació al voltant de la festivitat del 9 d’Octubre ha sigut presentada hui a l’Ajuntament de Dénia pel regidor de Medi Ambient i l’alcalde, Vicent Grimalt.

L’alcalde ha intervingut per a explicar la resta del programa que l’Ajuntament de Dénia ha organitzat amb motiu del Dia dels Valencians destacant que enguany “els actes són oberts i populars perquè tenim com a objectiu que la ciutadania hi participe”.

Així mateix, s’ha buscat descentralitzar els llocs de celebració de les activitats “perquè s’estenguen pels barris de la ciutat” i s’han programat activitats “típiques de la cultura valenciana”.

La programació que ha detallat Grimalt és la següent:

Dissabte 8 d’octubre

17.30 hores: Raspall al carrer, partida de pilota valenciana. Carlos i Murillo vs Gorxa i Mata, al carrer de l’Escullera (Baix la Mar).

Diumenge 9 d’octubre

10 hores: Remembrança de Dénia al temps del Rei Jaume I d’Aragó. Visita guiada pels indrets del segle XIII, a càrrec del cap de l’àrea d’Arqueologia i Museus, Josep A. Gisbert. Des de la plaça del Consell fins al castell.

12 hores: Concert de l’Agrupació Artística Musical de Dénia en la plaça de Pere Eixemen d’En Carròs (Primer grup de mariners).

17.30 hores: Cercaviles de colles de dolçainers i tabaleters. Els recorreguts partiran de la plaça de Jaume I, l’avinguda de València i la plaça de Mariana Pineda fins arribar a la plaça del Consell.

18 hores: Cercavila de Dianium Dansa amb els gegants Tirant i Carmesina. Dansà de Dénia i lectura de passatges del Tirant lo Blanch de Joanot Martorell per part del públic assistent. Recorregut: plaça del Consell, carrer de Diana i carrer del Marqués de Campo.

20 hores: Actuació de la Colla del Cànter, a la plaça del Consell.

Esta programació es complementa amb el concert que Raimon oferirà al Centre Social de Dénia el 8 d’octubre dins de la gira ‘Raimon a casa’ que promou la Generalitat Valenciana.