La familia Ortolà-Santacreu dona al archivo histórico de Benissa una copia de la revista Educación

25 de agosto de 2016
25 de agosto de 2016

Ha tingut lloc, a l’Arxiu Històric de Benissa, l’entrega per part de la família Ortolá–Santacreu d’una còpia de la revista mensual infantil EDUCACIÓN publicada per la Escuela de Niños Núm. 3, de Benissa, en 1933.

El lliurament a l’alcalde d’una memòria USB amb els arxius PDF de quasi tots els nombres publicats d’aquesta revista l’ha realitzat una de les filles de Juan Ortolá Ivars, Marisa Ortolá Santacreu, en el seu nom i en el de la seua germana Concha (que no ha pogut acudir), i a l’acte han assistit Pere Cabrera, que va ser el primer qui va conéixer l’existència de les revistes, l’arxiver municipal i la Regidora de Cultura de l’ajuntament, que ha considerat molt interessant editar una publicació per a difondre-les, en un futur pròxim.

Juan Ortolá Ivars, mort en 2008, va ser alumne de la Escuela de Niños Núm. 3, de Benissa, i va participar molt activament, al costat dels seus companys de classe, en l’experiència que el seu mestre Francisco Medina Sáez realitzava en aqueixos moments de gran dinamisme pedagògic, la publicació d’una revista escolar amb les activitats, experiències i avanços de la classe, realitzada pels mateixos xiquets, durant el curs.

Donació 20160824 (1)

Els exemplars de la revista EDUCACIÓN, que Juan havia fet en l’escola amb Don Francisco els va conservar durant tota la seua vida, i van viatjar amb ell des de Benissa a Brasil on va residir, fins a la seua tornada en 1969, perquè les considerava un valuós tresor.

Gràcies a açò, i a la donació realitzada a l’Arxiu de Benissa, podem conéixer el preciós llegat d’una classe i un mestre que van fer les coses de manera diferent en una època molt difícil de la nostra història recent