Fin de la trobada d’escoles en Valencià en Ondara con gran éxito de participación

23 de mayo de 2016
23 de mayo de 2016

Ondara es va convertir el dissabte en l’epicentre de l’educació en valencià amb la celebració de la XXXI Trobada d’Escoles en Valencià, que va reunir a la localitat a 15.000 persones de tota la comarca, 18 anys després de l’anterior Trobada celebrada en aquesta població, com va recordar al seu discurs l’Alcalde d’Ondara, Zeus Serrano. La cita, organitzada per la CAPPEV Marina Alta i l’Ajuntament d’Ondara, va tindre un gran èxit de participació, i va comptar amb el suport institucional del President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el qual, junt amb càrrecs de la Conselleria d’Educació, d’Escola Valenciana, de la Cappev, de l’Ajuntament d’Ondara, i alcaldes i regidors de la Marina Alta, va encapçalar la pancarta de la cercavila «Un país d’Escoles», que va recórrer els carrers del centre de la població, des del Col·legi Sanchis Guarner, reivindicant una educació pública de qualitat i en valencià.

Van ser milers les persones, provinents de tota la comarca, que van participar en la cercavila amb els seus respectius centres educatius, i posteriorment van gaudir dels més de 50 tallers que es van oferir als xiquets i xiquetes; molts amb manualitats, i altres ubicats a la zona de biodiversitat sobre temes medi ambientals, als que es va sumar el carrer dels Esports oferint activitats esportives a càrrec de col·lectius locals.

En els discursos, la presidenta de la Cappev Marina Alta, Francesca Gil, va destacar i va agrair la presència i el suport institucional a la Trobada d’Ondara, afirmant que la presència de les institucions «és una mostra de suport a les nostres reivindicacions d’una escola pública, de qualitat i en valencià». També va agrair a Jaume Fullana haver sigut «l’ànima» de les Trobades de la comarca. El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, també va subratllar que els acompanyava el President i personalitats del seu govern, i va agrair aquest suport. Va afirmar que les «Trobades agermanen comarca a comarca, fomenten la solidaritat, la pau i el diàleg». En l’apartat reivindicatiu, va recalcar que des d’Escola Valenciana continuaran demanant la derogació de la LOMCE. I va apostar perquè l’ensenyament en valencià estiga present en tot el sistema educatiu i també en l’administració.

L’Alcalde d’Ondara, Zeus Serrano, va donar la benvinguda als assistents a les Trobades i va recalcar que «Ondara torna a ser l’epicentre de l’ensenyament en valencià» 18 anys després de la celebració de les anteriors trobades; «Ondara torna a ser, un dia més, el nucli de la defensa de la nostra cultura i la nostra identitat». Va agrair a la CAPPEV i a Escola Valenciana haver confiat a Ondara i va donar l’enhorabona a la Regidora d’Educació, Mar Chesa, pel treball realitzat. També va agrair al poble d’Ondara, que ha demostrat que «la unió, l’esforç i els bons objectius sempre aporten grans resultats». L’Alcalde va voler també agrair a tots els treballadors que han ajudat a preparar la Trobada, i va concloure felicitant «a tots els centres de la comarca per materialitzar la defensa de l’ensenyament en una jornada lúdica, festiva però també reivindicativa».

El President de la Generalitat, Ximo Puig, va agrair a Escola Valenciana la seua organització de les Trobades durant tres dècades, que «en el pitjor moment dels possibles ha estat sempre defensant el valencià a l’escola», afirmant que «el valencià ha entrat a l’escola per a quedar-se per sempre, per a ser la llengua vehicular fonamental dels xiquets i xiquetes valencians». El President va afirmar «volem una escola pública, en valencià, que no és una escola sectària, no adoctrina, és una escola per a tots i per a totes; una escola per a educar en valors, capaç de capacitar adequadament als nostres jóvens perquè tinguen un futur». Ximo Puig va culminar donant les gràcies «a Ondara, a l’Ajuntament, als pobles de la comarca, i als mestres de l’escola pública». Després, des de la corporació municipal se li va lliurar un gravat de la Trobada d’Escoles d’Ondara (realitzat per l’artista local Mariví Puigcerver), i el President va visitar diversos tallers de les escoles, per a interessar-se finalment per l’exposició de fotografies antigues «Un poble d’escoles», que recull fotos de promocions i edificis d’escoles des de principis del segle XX, i que es pot presenciar durant tota aquesta setmana al Claustre de l’Ajuntament.

Després dels discursos, els participants a la Trobada van gaudir d’una vesprada realitzant tot tipus de tallers (més de cinquanta tallers variats, entre ells el taller «Som de la Marina», realitzat per la recentment creada Xarxa de Regidors d’Educació de la comarca); de les Danses amb el grup Ocell i de la Mostra de la Cançó de les escoles de la Marina (fent música i cançons en valencià). En l’apartat expositiu, al Prado es van poder visitar les mostres «Deu anys d’El Gironer» IES Xebic Ondara»; «Artístic Chabàs» de l’IES Chabàs de Dénia; «L’arbre Negre» (del CEIP Sanchis Guarner) i la mostra de l’Associació Filatèlica de Benissa. A la nit, després del sopar, el passador final a la jornada el va posar l’espectacular i multitudinari concert de La Gira d’Escola Valenciana 2016, amb l’actuació a la Plaça de Bous de Pupil·les Dilatives, Smoking Souls i Aspencat.

La Regidora d’Educació d’Ondara, Mar Chesa, ha volgut agrair i destacar la col·laboració de tots els col·lectius (culturals, musicals, esportius, associatius, etc) d’Ondara que es van bolcar en la Trobada, així com agrair als centres educatius, Policia Local, Protecció Civil, i a tots els voluntaris que van ajudar en l’organització y van contribuir que la Trobada fóra tot un èxit.
un pais d escoles cercavila