Els premis fallers d’igualtat i diversitat tornen enguany amb la creació d’un segon i tercer premi

14 de febrero de 2023
14 de febrero de 2023

En la sessió de Junta de Govern del passat dimecres es van aprovar les bases per a la celebració de tres premis fallers: el de crítica turística, el de diversitat i el d’igualtat.

Una de les grans novetats d’aquest 2023 és la introducció d’un segon i tercer premi a la diversitat i igualtat, segons confirma el regidor de l’àrea, Javier Scotto, “per a poder reconéixer el gran treball que es fa des de moltes falles”.

Per una banda, el premi a la diversitat té l’objectiu de “visibilitzar i normalitzar la diversitat en l’àmbit de les falles de Dénia, abordar la diversitat sexual, de gènere i la diversitat familiar, i contribuir a fer una societat més inclusiva i igualitària”. El certamen contempla el lliurament de tres premis: el primer amb una dotació de 600 euros, un segon de 300 euros i el tercer amb 150 euros; tots ells acompanyats d’un banderí acreditatiu. Aquests seran concedits per un jurat format pel regidor d’Igualtat, en qualitat de president; representació d’entitats socials i personal tècnic dels Departaments d’Igualtat, Normalització Lingüística i Festes, com secretariat del jurat.

Per a optar al premi, les falles han de fer referència a la lluita per la diversitat al monument, tenint-se en compte “els valors d’ironia, crítica, gràcia i enginy” de la cartelleria i els ninots, a més de realitzar accions comunicatives específiques a les xarxes socials, o bé xarrades, tallers, i qualsevol activitat de caràcter divulgatiu. La utilització d’un llenguatge no sexista i inclusiu, la visibilització i normalització de la realitat LGTBI+ i la inclusió social es tindran també en compte per a atorgar els guardons.

Paral·lelament, s’han aprovat també les bases del premi faller d’igualtat. La finalitat d’aquesta iniciativa és “incentivar, promoure i potenciar la igualtat entre dones i homes, combatre la violència de gènere”. Els premis seran tres; el primer amb un valor de 600 euros, el segon de 300 i el tercer amb una quantia econòmica de 150 euros, acompanyats tots tres per un banderí acreditatiu. La valoració de les candidatures serà duta a terme per un jurat compost pel regidor d’Igualtat, com a president; representació del Consell de les Dones de Dénia i representació tècnica de les Regidories de Festes, Normalització Lingüística i Igualtat, amb funcions de secretariat.

En aquesta categoria, a més de tindre en compte la difusió de missatges en contra del sexisme i l’empra d’un llenguatge inclusiu, es valorarà la presència de dones en la junta directiva de la comissió i els objectius de paritat i trencament del sostre de vidre.

 

Premi faller a la crítica turística

També s’han aprovat les bases del premi de crítica turística, on s’estipula que en aquest es valorarà tant el disseny del monument com la crítica escrita, la qual haurà d’estar escrita en valencià, guanyant 0,5 punts per incloure el castellà i 0,5 més per la inclusió de l’anglés. El jurat estarà compost pel regidor de Turisme, Vicent Grimalt, com a president del jurat; un o una treballadora del Departament de Turisme, en qualitat de secretariat; i altres persones relacionades amb l’Ajuntament i el sector turístic. S’entregaran tres premis; el primer premi amb una dotació econòmica de 750 euros i l’entrega d’un banderí; un segon premi de 450 euros i el tercer amb un guardó de 300 euros.

La sol·licitud per a participar en tots tres concursos fallers es pot tramitar ja, i fins al dimecres 1 de març, en la pàgina web de l’OAC de l’Ajuntament de Dénia (https://oac.denia.es/es/index.aspx). El veredicte, després de la valoració del jurat, el farà públic la Junta Local Fallera (FEMMICC) a l’entrega de premis de les Falles del dia 17 de març.