Compromís reivindica la identitat valenciana i un finançament just en el 9 d’Octubre

9 de octubre de 2017
9 de octubre de 2017

Els regidors de Compromís a l’Ajuntament de Dénia, Rafa Carrió i Marian Tamarit, han sigut els encarregats de realitzar els parlaments a l’acte propi del 9 d’Octubre, a la plaça Jaume I, on s’han congregat al voltant de 70 persones. Tal com ha recordat la presentadora del mateix, Dolors Alexandre, “per a Compromís el 9 d’Octubre és una cita ineludible per a concentrar-nos i reivindicar les nostres senyes d’identitat, i ja és una tradició fer-ho davant l’estàtua de Jaume I.”

En la celebració del dia del poble valencià, el portaveu de Compromís al consistori ha recordat els valors que conformen l’agrupació valencianista, i que estan presents en les polítiques municipals i en molts dels projectes posats en marxa. Centrant-se en l’àmbit local, ha destacat que, amb Compromís, “s’està avançant a l’Ajuntament amb molt de treball, participació, transparència, honestedat, proximitat i diàleg”, uns valors que ha dit “formen l’ADN de Compromís, junt amb la crítica i la reivindicació”. Per això ha dit que “quan es tracte de mirar pels veïns de Dénia, no serem sucursalistes, i reivindicarem no sols a Madrid sinó també a València tot el que ens pertoca”.

Carrió ha aprofitat per a demanar als presents la seua implicació en tots els processos participatius que, tant des de l’Ajuntament com des del partit, s’estan duent a terme amb mecanismes democràtics per “seguir en la línia del canvi polític, social, econòmic i cultural que sempre hem defensat, i que té com a prioritat a les persones”. Per últim, ha agraït als regidors la seua tasca, així com a “totes les persones que, desinteressadament, han lluitat pels valors identitaris i polítics que hui celebrem i que ens fan sentir-nos tan orgullosos de ser valencians”.

En un marc més general, el discurs de la regidora Marian Tamarit ha volgut aprofundir en la reivindicació d’un finançament just. Ha recordat que “no sols comptem amb una herència corrompuda per la mala gestió del PP, sinó que encara patim una marginació molt evident en els pressupostos de l’Estat”. Per això, ha apel·lat a la ciutadania a que especialment en un dia com avui “no s’oblide que eixe mateix govern que es vanaglòria de ser el defensor de la legalitat i la Constitució però que és el partit de l’autofinançament il·legal, de les retallades, dels polítics imputats o empresonats, etc., és el que ens està infrafinançant a tots els valencians i valencianes”. Així, ha assenyalat que “és important recordar que malgrat representar l’11% de la població de l’estat, rebem una inversió del 6,9% que suposa 119 euros per càpita; una xifra clarament inferior a la mitjana de 184 euros i molt allunyada a la d’altres territoris estatals que reben tres vegades més que els valencians”.

Tamarit també ha volgut parlar del sentiment de pertinença del poble valencià. Per a ella, ser valencià o valenciana “és treballar per un país valencià; sentir-me part de l’engranatge d’una nació de parla valenciana, d’una història valenciana, d’una cultura i d’unes tradicions valencianes, ni millor ni pitjor que altres, simplement particulars, meues, de la meua família, de la meua gent”, i ha afegit que “en un dia com el de hui, més que mai, demane respecte, pau i empatia cap a les diverses sensibilitats nacionalistes”.

L’acte, com sempre, ha continuat amb la tradicional ofrena de flors a la senyera al so de la Muixeranga amb dolçaina i tabalet. En acabar, els assistents han pogut gaudir de l’espectacle de danses i gegants de l’agrupació Dianium Dansa.