Article d’opinió de l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt: La Dénia de les persones

10 de agosto de 2018
10 de agosto de 2018

La Dénia de les persones

Històricament els governs de progrés que han governat la nostra ciutat s’han caracteritzat per la implantació de polítiques de recuperació dels espais públics de Dénia.

En la dècada dels noranta, els governs de l’alcalde nacionalista Sebastià García, amb el suport dels socialistes i altres partits, executaren la reurbanització dels carrers Marqués de Campo i Diana, transformant el centre la ciutat i millorant considerablement el principal carrer del poble.

Anys després, els governs del PSPV-PSOE i Bloc Nacionalista Valencià, presidits per l’alcaldessa Paqui Viciano, apostarem seriosament per una recuperació important d’espais públics per al gaudi de la ciutadania. Una dada significativa és que en 2003, quan començà el mandat del govern de Paqui Viciano, en Dénia no hi havia cap plaça pública per a gaudi de les persones.

A partir d’aquell mandat corporatiu, el govern de Paqui Viciano, executà la reurbanització de les places del Convent, la plaça de Sant Antoni o la plaça Mariana Pineda. A més, construïren nous parcs infantils, el parc Chabàs i milloraren la plaça Jaume I, entre altres actuacions, deixant preparades les subvencions de les reurbanitzacions de les places de l’Ajuntament i la plaça del Consell amb fons europeus que després van executar el govern PP-CU.

Ara, anys després, el govern del Pacte del Castell, PSPV-PSOE i Compromís, segueix la senda dels anteriors governs de progrés de la ciutat amb l’execució d’importants obres de recuperació d’espais per a les persones.

Les recents obres del carrer Colón o les reurbanitzacions del carrer Sandunga i la recuperació per a les persones de la plaça de Sant Josep són l’exemple de les polítiques de transformació de la trama urbana que estem executant en els darrers anys. En eixa línia de recuperació i millora dels espais públics també es troba l’actuació urbana del carrer que dóna accés al castell, el carrer Sant Francesc. La primera actuació urbana en un barri emblemàtic que necessita urgentment la posada en valor de l’entorn del principal monument de la ciutat, el castell.

Som un govern que té les polítiques urbanes molt clares. La transformació urbana de la ciutat és un objectiu estratègic. Per això mateix, la demanda històrica de la recuperació per a les persones de la plaça Arxiduc Carles serà una realitat abans que finalitze l’any.

És cert que totes les obres públiques de recuperació d’espais públics, d’ara i abans, han generat molèsties. Però també és cert, que hi ha un abans i un després en eixes actuacions públiques. Com també hi haurà un abans i després quan acabem de construir totes les redones de l’Avinguda Joan Fuster que trencaran el mur que separa històricament la zona del Montgó amb el casc urbà.

Som coneixedors i sabedors que les obres públiques comporten problemes, queixes i molèsties; com qualsevol obra, com les que fem en la nostra casa. Però també som conscients que les obres van acabant-se amb els terminis de finalització d’obra que estan estipulats en cada contracte.

I a banda de la recuperació de la via pública per a les persones, aquest govern té molt clar que Dénia posseeix un ric patrimoni arquitectònic, que a diferència d’altres poblacions, és propietat municipal gràcies a les gestions de governs anteriors, foren del signe polític que foren. Per això mateix, tenim molt clares les polítiques públiques de recuperació i posada en valor d’eixe patrimoni que és de tots. Fa uns mesos vam posar en valor l’escala del Palau del Governador en el castell i molt prompte es recuperarà el Verger Alt, entre altres actuacions. En la tardor obrirem la nova biblioteca municipal en la casa senyorial del carrer Sant Josep, i ja han començat les obres en la Casa de la Marquesa Valero de Palma que serà la seu del Museu d’història de la ciutat. I com no, seguim treballant per a aconseguir finançament per a rehabilitar la casa del parc de Torrecremada.

No anem a parar de treballar per aconseguir el nostre objectiu: seguir transformant la ciutat per a fer-la més amable, accessible i moderna. En definitiva, fer de Dénia una ciutat veritablement mediterrània. Una ciutat per a les persones. Una ciutat que la farem entre totes i tots.