Alcaldes i alcaldesses impulsen “Som Marina Alta” amb l’objecte de lluitar per interessos comarcals estratègics

17 de julio de 2021
17 de julio de 2021

Una plataforma impulsada per representants d’Ajuntaments de la Marina Alta que defense política i judicialment els interessos de la comarca i que supere la lògica d’un partit polític. Així s’ha presentat aquest divendres la plataforma Som Marina Alta, inicialment impulsada per represetants de 13 ajuntaments de la Marina Alta (Gata, Poble Nou, la Vall de la Gallinera, Xaló, Parcent, Senija, Pedreguer, el Ràfol d’Almúnia, l’Atzúvia, Alcalalí, Orba, Ondara i Els Poblets).

La plataforma, amb entitat jurídica propia, ha fet una declaració d’intencions des del primer dia i no s’ha limitat a anunciar el seu naixement. Som Marina Alta ha informat que ja ha iniciat els tràmits per dur als tribunals els incompliments contractuals de l’empresa concessionària del servei hospitalari a la Marina Alta, Marina Salut. Els incompliments més evidents del contracte giren al voltant de l’execució del Pla d’infraestructures així com la falta de personal. Pel que respecta a la no execució del Pla d’infraestructures, des de la plataforma assenyalen una sèrie d’obres “fonamentals” per a la comarca, que s’hagueren hagut de construir fa ja anys i encara avui no s’han iniciat les obres. És el cas, per exemple, de l’ampliació del centre de salut de Calp, on el govern del Partit Popular presidit per Camps va ficar la primera pedra en abril de 2007, i des d’aleshores no s’ha sabut res més. En la mateixa situació es troba el nou centre de Salut a Dénia.

Pel que respecta al personal, la plataforma considera que no s’ha complit amb la taxa de reposició de personal, la qual cosa significa que haja augmentat la càrrega de treball del personal existent, conforme ve denunciant el Comité d’empresa des de fa anys, i te una altra conseqüència directa que afecta als nuclis de població més vulnerable: la reducció dels horaris dels consultoris de municipis de menor població.

Amb tot, la plataforma ja ha interposat un escrit de reclamació prèvia davant la Conselleria, pas previ a la interposició de recurs contenciós-administratiu per inactivitat de l’administració; instant a la Conselleria de Sanitat a que fiscalitze el compliment del contracte i obligue a l’execució del mateix a Marina Salut.

Josep Costa, alcalde de Gata de Gorgos i president de l’associació ha indicat: “La situació és insostenible i si amb la via política no s’aplega a garantir el Dret a la Sanitat dels nostres veïns, ens veiem obligats a acudir als Tribunals. Com a alcaldes i alcaldesses tenim l’obligació de defensar els drets sanitaris de la ciutadania dels nostres pobles”. Des de Som Marina Alta s’ha qualificat l’acció de la privatització de la sanitat pública comarcal duta a terme pel Partit Popular ara fa 13 anys com “la decisió política més perjudicial per a la Marina Alta del segle XXI” i que ha provocat que una empresa guanye milions d’euros que en realitat haurien d’haver-se invertit en la salut de la ciutadania. “Cada un de nosaltres sabem el mal que ha fet a la  nostra comarca la corrupció i les decisions polítiques del Partit Popular, però no ens podem quedar només recordant la foscor del PP, cal avançar i revertir la situació amb fermesa”, han destacat.

Som Marina Alta s’ha mostrat convençuda que en acabar l’actual contracte el govern del Botànic actuarà com ja s’ha actuat en el cas de les concessions d’Alzira i Torrevella revertint la privatització, però ha destacat la importància que l’empresa pague fins l’últim euro de les obligacions contractuals incomplides en els darrers 13 anys. “El missatge és clar: pagueu i adéu”, han destacat.

Som Marina Alta avança que la primera acció de la plataforma és la ja esmentada, però que n’hi hauran altres, com ara la reivindicació amb accions concretes de la millora del transport públic comarcal.

La plataforma està impulsada inicialment per alcaldies de Compromís junt amb alcaldies de grups independents i des de hui està oberta a la ciutadania i a altres representants municipals de l’àmbit progressista amb l’objecte d’impulsar canvis transformadors.