Activitats un any de l’incendi de Pego – La Vall d’Ebo.

11 de mayo de 2016
11 de mayo de 2016

L’incendi que el passat 14 de maig de 2015 va arrasar més de 1.700 hectàrees de muntanyes del termes de Pego, l’Atzúvia i la Vall d’Ebo no deu, ni vol, ni pot ser oblidat pels pegolins. Al caliu d’aquell foc desolador van brotar quasi a l’instant primer la indignació de tot un poble i de seguida la solidaritat per a retornar la muntanya al seu estat natural el més ràpid possible.
En aquest sentit, el món cultural i l’asociacionisme cívic -a través de la plataforma “Pego Viu”- han estat capdavanters en aquesta reivindicació per tal no sols de recaptars recursos econòmics per a regenerar les muntanyes, sinó també per a investigar les múltiples deficiències que es van produir durant les tasques per sufocar el foc i evitar que es tornen a reproduir en qualsevol altre lloc del nostre territori.
Des del món cultural aplegaren les primeres ajudes mitjançant el teatre i la música. Ara, quan es complix un any de tan macabre moment, de nou és el món cultural del municipi el que s’ha organitzat en unes jornades que porten per títol “RENAIXEM DE LES CENDRES” i que estan encaminades a mantindre viu aquell trist record i al mateix temps recaptar recursos per a ajudar a la regeneració de les muntanyes.
Els actes començaran el proper dijous 12 de maig a les 7 i mitja de la vesprada i a la Casa de la Cultura de Pego amb la inauguració d’una exposició d’artistes plàstics locals en la que participen -Pau Camps, Catxumba, Mirassielos, Cristina Martín, Àlex Seguí, Txin javier Ruiz, Clàudia Molina i Miquel Costa. A més, es celebrarà un recital de poesia de la mà de Carles Siscar, Josep Orihuel, Clàudia Ortolà, Joan Femenia i Jose Miguel Mut.
RENAIXEM DE LES CENDRES continuara el divendres 13 amb l’exposició fotogràfica “1 any a les brases del foc”, organitzada per l’Assemblea Oberta de Pego i la Plataforma Pego Viu que es podrà veure al pati de la Casa de Cultura a les 7 i mitja de la vesprada.
El dissabte 14, a les 9 hores s’ha organitzat una eixida al barranc de les Coves, on diferents tècnics explicaran l’actual situació en que es troba la zona sinistrada i les mesures que cal prendre per a facilitar la recuperació. La comitiva partirà des del Pla de la Font.
Per altra banda, a les 12.00 hores a la Casa de Cultura Napicols Teatre realitzarà un contacontes per als més menuts i els no tan menuts.
Totes les activitats esmentades fins ara seran gratuïtes. La cloenda d’aquestes primeres Jornades “RENAIXEM DE LES CENDRES” serà el concert on participen grups i artistes locals com ara Raquel Mengual, Trescant, A Pèl, Entreparèntesi, Lilit i Dionís i Arise, que posaran el millor del seu talent al servei de la causa., ja que cap grup cobrarà per la seua participació. El concert començarà a les 23:00 hores al Centre de Multiactivitats “La Trilladora” i tindrà un preu de 3 euros. La recaptació es destinarà a la plataforma Pego Viu.
L’estima a les muntanyes
Els pegolins Claudia Ortolà i Josep Orihuel han estat els catalitzadors d’aquestes jornades. Després de la manifestació celebrada a la plaça de l’Ajuntament hores després de l’incendi per mostrar la indignació de tot un poble amb la gestió per sufocar el foc que havia realitzat el govern de la Generalitat -en aquell moment, dirigit pel Partit Popular-, Ortolà i Orihuel contactaren amb gent del món de la cultura del municipi per fer un concert junt a unes jornades culturals. L’objectiu era dinamitzar les energies de la gent per tal de recaptar diners que servirien per ajudar a la plataforma Pego Viu, també creada arrel de l’incendi.
Els compromisos de les diferents formacions musicals pegolines va dificultar la realització aleshores de les jornades i únicament es va poder celebrar el desembre passat un concert en acústic al teatre municipal, que es va omplir de gom a gom. L’éxit d’aquella jornada i l’ambient de solidaritat creat va renovar les il·lusions d’Ortolà, Orihuel i els membres de l’Assemblea Oberta de Pego per rependre la idea inicial perquè “voliem que les jornades foren al carrer”, apunten. Al respecte, tots dos fan una crida a tota la gent per a que participe de les diferents activitats programades i agraïxen la participació dels artistes (plàstics i musicals), la col·laboració dels membres de l’Assemblea Oberta Pego Viu i també de l’Ajuntament de Pego. Finalment Ortolà destacava el treball desenvolupat per l’artista Clàudia Molina, “qui ha treballat estretament amb el projecte”.concert_1405-cmyk-xic