Tallers Dénia&MarinaAlta #Tastinglife: El producte autòcton té un alt cost però també el valor afegit de l’autenticitat

25 de enero de 2017
25 de enero de 2017

Productors agrícoles, administració, sindicats i cooperatives de la Marina Alta coincideixen en considerar que la comarca té una gran varietat de productes autòctons, de qualitat i comercialment atractius. No obstant, també reconeixen que falten productors i relleu generacional, confiança i màrqueting, i superar els problemes de minifundisme que té el món agrícola comarcal. El diagnòstic del territori proposat en els projectes de la Ciutat Creativa de la Gastronomia ha fet una passa més en els dos tallers celebrats els darrers dies a l’Auditori de Teulada i organitzats per l’Oficina d’Innovació i Creativitat de l’Ajuntament de Dénia dins del Pla d’Acció Dénia& Marina Alta Tastinglife.

Tant en el taller dedicat a les cooperatives com el que va reunir representants de sindicats, llauradors i administració, es va assenyalar que el minifundisme de les terres productives és una barrera a l’hora d’escometre actuacions que poden fer rendible l’activitat agrària a la comarca. Destaquen que no hi ha un relleu generacional, que l’edat dels agricultors supera la mitjana del 55 anys i que gran part de les terres es treballen com a dedicació complementària. Contràriament al que podia pensar-se en una situació de crisi, tots els participants en els tallers asseguren que falta mà d’obra en el camp per poder atendre els conreus i les collites.

Els factors d’escassa rendibilitat, elevats costos de producció, la migració de mà d’obra al sector servicis i la influència del sector immobiliari han portat a un escenari d’abandonament de terres de conreu, cada vegada més greu a mesura que envelleix la població. Esta situació d’abandonament provoca un deteriorament del paisatge agrícola, de les pròpies estructures de conreu i per tant, del seu valor.

Tot reconeixent les altes despeses que, en aquestes circumstàncies, representa dedicar-se al conreu de productes autòctons, es subratlla la gran varietat i qualitat dels productes autòctons, que tenen el valor afegit de la proximitat, l’autenticitat i la identificació del territori. Els productors també estan convençuts que la Marina Alta té capacitat per augmentar la producció, però que s’ha de redefinir el mapa de conreus, renovant-los o introduint mètodes i pràctiques novedoses. A més, es necessita que altres sectors, com l’hostaler, confien en els productes propis i els utilitzen en la seua activitat diària.

La possibilitat de reconstruir el sistema alimentari local és ben rebuda i els productors creuen que s’han de donar passes per anar recuperant el sector primari, el paisatge agrícola i els atractius turístics complementaris que comporta un camp treballat i un entorn natural ben conservat.

En els tallers es va debatre igualment sobre el paper de l’administració i l’associacionisme agrari en la superació dels problemes i les barreres amb les quals es troba actualment el sistema agroalimentari de la Marina Alta.

Sobre la comercialització dels productes de proximitat, el representant de la CAE (Certificació d’Agricultura Ecològica) present en el taller va anunciar l’aprovació per part de la Conselleria d’Agricultura d’una excepció a la norma general que fa més fàcil obtindre la certificació per a la seua producció i venda.

El pròxim taller del Pla d’Acció Dénia&Marina Alta Tastinglife se centrarà en els aspectes de la formació de professionals del sistema agroalimentari i tindrà lloc dimecres 1 de febrer al CDT Marina Alta.