Isona Passola reivindica el potencial conjunt del mercat audiovisual en català en els primers Encontres a Beniarbeig 2017

3 de febrero de 2017
3 de febrero de 2017

El passat dimecres arrancaren a Beniarbeig les Jornades sobre literatura i cinema 2017, una iniciativa emmarcada dins del projecte Encontres a Beniarbeig que nasqué amb la intenció de consolidar una cita cultural de referència per al municipi i alhora per al conjunt de la Marina Alta i que després de tres edicions ja ha assolit un reconegut ressò, tal com manifestà l’alcalde Vicent Cebolla en l’obertura d’un acte que comptà amb la participació de l’escriptor Tomàs Llopis com a introductor de la ponent convidada: Isona Passola.

La programació l’encetà tot seguit la prestigiosa guionista, directora i productora catalana Isona Passola. Coneguda pel documental Cataluña-Espanya, que s’estrenà als cinemes el 2009 i que va ser la primera pel•lícula que dirigí, Passola té una llarga carrera dedicada a la producció cinematogràfica, amb grans fites tals com l’èxit internacional del film Pa negre, dirigit per Agustí Villaronga i guardonat amb nou premis Goya. Des del desembre de 2011 forma part del Consell de Cultura de la ciutat de Barcelona i des d’abril de 2013 és presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català. En la seua intervenció, a més de repassar l’interessant gruix anecdòtic de la seua carrera, Passola reivindicà el potencial conjunt del mercat audiovisual en llengua catalana, tot i al•ludint a les possibilitats estratègiques que podrien compartir futures coproduccions entre TV3 i RTVV. “El mercat escandinau, per exemple, té el mateix nombre de parlants que nosaltres, o fins i tot menys, i ha aconseguit fer de projectes com la sèrie danesa Borgen tot un fenomen internacional; per la qual cosa hem de creure en el poder i la força de la singularitat i la diversitat cultural com a claus per a l’exportació i el creixement”, explicà Passola en la seua reivindicació del mercat audiovisual autòcton. Així mateix, la productora resumí l’essència de la narrativa del cinema a l’hora de justificar la vigència de les estructures clàssiques, les quals continuen vigents en tots els gèneres i enfocaments actuals.

La ponència de Passola precedeix així la propera comunicació del dijous 23 de febrer a càrrec del director i productor Toni Canet. Un cicle, en resum, que abordarà l’ineludible vincle entre cinema i literatura com una de les sinergies més reeixides i fructíferes dins la història de l’art.