» Educant en el present » reuneix a mig centenar de pares, mares y famílies

11 de octubre de 2017
11 de octubre de 2017

Els dies 27 de setembre i 4 d’octubre van tenir lloc en la Casa de la Cultura de Dénia les dues cites per a pares, mares i famílies de Dénia englobades en la 2a edició d’ Educant en el present, una iniciativa organitzada per la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA) de la Regidoria de Benestar Social.

L’assistència va superar el mig centenar de persones en el còmput global de les dues sessions. El balanç que es fa des de la UPCCA és molt positiu, sobretot pel nivell de participació dels assistents i la seua actitud reflexiva i participativa.

La primera cita amb els pares i mares de Dénia va ser el taller “Educar els nostres fills i filles en els valors de l’esforç, la constància i la solidaritat”. El ponent va ser Jesús Ruiz, doctor en Psicologia, màster en Direcció de RRHH i Formació, docent i investigador de la Universitat de València, Universitat Politècnica de València i EDEM, coach educatiu en gestió de competències emocionals, emprenedoria i orientador personal i familiar, especialment en situacions d’adolescència.

En aquest taller el ponent va exposar de quina manera hem de fer passar als més joves de la cultura del plaer (tenir, consumir i malbaratar) a la cultura de l’esforç (donar, demanar i exigir). Així, va compartir un decàleg de pautes per a evitar que els fills i filles es convertisquen en persones que no s’esforcen i desenvolupen comportaments tirans. Els pares i mares, va explicar, han de transmetre als més joves que l’èxit és la fi del camí dels constants i l’esforç, la forma d’aconseguir-lo. També va donar unes pinzellades sobre com afrontar la transició entre la Primària i la Secundària, tema que abordarà més profundament en una de les sessions de la XIX Escola de Mares i Pares que tindrà lloc en gener i febrer del 2018.

El segon taller es va dedicar a “Pautes educatives i preventives en addiccions a internet i joc patològic”. En aquesta ocasió, el ponent va ser Antonio Castaños, psicòleg general sanitari, expert en addiccions, especialista en joc patològic i director de Vida Libre (Associació Alacantina d’Afectats per la Ludopatia). Tot un expert en la matèria referent al joc patològic i la seua relació amb les noves tecnologies.

Amb aquesta sessió es van facilitar als assistents pautes per a prevenir l’abús de les noves tecnologies, posant especial atenció en el joc d’apostes i online, camps en què els més joves estan immersos i cal que mares i pares els ajuden a tenir un autocontrol per a no derivar en una addicció. També va oferir ferramentes per tal que els fills i filles utilitzen de manera adequada les noves tecnologies (internet, mòbil, xarxes socials i videojocs). Es van mostrar els riscos dels jocs d’apostes i s’oferiren pautes per diferenciar l’ús, l’abús i l’addicció. Així també, pautes per fomentar els factors de protecció. L’ús responsable ha d’estar basat en unes normes i en uns límits que dificulten que la utilització de les noves tecnologies siga a discreció.

La 2a edició d’ Educant en el present ha sigut, un any més, un punt d’encontre i reflexió pel que fa a l’educació dels més joves, fent partícip als pares i mares del procés pel qual els seus fills i filles passen al llarg de la seua evolució. Han de ser conscients que el seu paper com a acompanyants és essencial per al desenvolupament òptim dels fills i filles.