D*NA: La promoció i les vendes dels productors superen les expectatives

25 de octubre de 2017
25 de octubre de 2017

Els productors que van participar en el Festival Gastronòmic D*na no només van donar a conèixer la seua oferta sinó que van fer vendes i contactes comercials molt per damunt de les seues expectatives. Tots valoren amb la màxima nota la celebració del festival i és unànime la voluntat de tornar a estar presents si hi haguera una nova edició. En una enquesta impulsada per l’Oficina de la Innovació i la Creativitat de l’Ajuntament de Dénia, els productors també han aportat idees i suggeriments per millorar l’esdeveniment.

En el D*na van ocupar estands un total de 26 iniciatives lligades al sector agroalimentari: 22 productors, quatre denominacions d’origen i dos cooperatives. 18 eren de la Marina Alta i oferien productes de proximitat de procedència agrària, industrial o artesana: pansa, arròs, conserves, embotits tradicionals, cervesa, coques i dolços, raïm, fruits secs, oli, vins i licors. L’objectiu era posar en valor els productes locals i fer-ne visible l’existència. Segons els participants, aquesta finalitat es va cobrir sobradament tant per la gran afluència de públic com per la transcendència del festival en mitjans de comunicació i xarxes socials. La majoria afirmen que van esgotar els fullets de promoció i les targetes professionals.

A més, tots reconeixen que van donar eixida als seus productes molt per damunt de les previsions que havien fet. La reposició d’existències va ser general i s’estima en una mitjana del 30 al 40% per damunt del que inicialment havien calculat. Entre els casos particulars, destaca una empresa de coques que afirma que van haver de fer quatre viatges a la fàbrica per renovar i poder atendre la demanda. Un productor de pansa afirma haver venut 75 quilos, els d’arròs ho xifren en 120 quilos, i altres parlen de 45 quilos de mel, 30 quilos d’ametla, 100 caixes de cervesa o 200 botelles de vi. Bona part reconeix que a mitjan vesprada del dissabte 30 de setembre, el primer dels dos dies del festival, ja havien esgotat tot el material que havien portat i que van haver de reposar-lo en una o dos ocasions més.

El 100% dels que han contestat l’enquesta, 21 participants, valoren amb un 5, la nota màxima, la idea de celebrar el festival, i el 90% li dona eixa màxima valoració a l’organització. És igualment unànime la nota màxima quan indiquen el nivell de satisfacció personal i a l’hora de considerar si s’havien complit les seues expectatives. El 100% també reconeix que la participació en el festival li ha aportat nous clients i tots, sense excepció, manifesten que tornarien a participar en una nova edició.

Els suggeriments que transmeten fan referència a la distribució i ubicació de les casetes, la possibilitat de traslladar el taller infantil, algunes activitats i zones d’esbargiment a la platja, fora del passeig, i a la necessitat de tindre un lloc de càrrega i descàrrega i un dipòsit de material accessibles. També creuen que haurien de tindre més fàcil accés als xefs convidats per donar-los a conèixer els productes.

La promoció dels productes i els productors locals és un dels objectius del Pla d’Acció Dénia & Marina Alta#Tastinglife, base del projecte de la Ciutat Creativa de la Gastronomia. La reconstrucció del Sistema Agroalimentari de la Marina Alta entra dins de les recomanacions de la FAO i el Pacte de Política Alimentària de Milan, subscrit per l’Ajuntament de Dénia, que demanen a les ciutats una major implicació en el seu entorn alimentari. L’objectiu és generar i reforçar els vincles entre l’àmbit urbà i rural, generar un sector econòmic dinàmic i sostenible, i promoure una gestió respectuosa de l’ecosistema i els recursos naturals.