Alumnado del IES Maria Ibars intercambia recetas tradicionales con Brasil

23 de mayo de 2017
23 de mayo de 2017

Com serien les coques de la Marina si es feren a la vora de la selva subtropical americana? Quins ingredients tindria un cruet de peix? Aquest és el repte que ha acceptat Dénia a proposta de la ciutat brasilera de Santos: un intercanvi de receptes tradicionals reinterpretades a un i a l’altre costat de l’Atlàntic. Professorat i alumnat del Cicle de Cuina de l’IES Maria Ibars han fet aquest dilluns el primer pas d’aquest projecte que mescla aprenentatge, joc i innovació.

La iniciativa ha partit de Santos, ciutat costanera de l’estat de Sao Paulo, que forma part de la Xarxa de Ciutats Creatives del Cinema de la UNESCO. Santos te també una gran tradició gastronòmica, amb dos escoles de formació tècnica (IGA Escola i SENAC) i dos universitats amb graduació específica (Unimonte i Unisantos). En un projecte que compagina imatge i cuina, Santos ha oferit a la xarxa de Ciutats Creatives de la Gastronomia de la UNESCO participar en un original experiment.

Es tracta que cada ciutat enregistre imatges de l’elaboració d’una recepta tradicional local amb productes autòctons. La recepta serà visualitzada pels alumnes de les escoles i universitats de Santos, que podran fer preguntes i exposar els seus dubtes abans de reelaborar la recepta utilitzant els seus productes o elements propis. Des de Santos s’enviaran igualment imatges d’una recepta seua perquè siga cuinada a l’estil de l’altra ciutat.

La proposta es va traslladar a l’IES Maria Ibars, que ha acceptat aquest intercanvi gastronòmic experimental. Dilluns, en les instal·lacions del CdT de Dénia, quatre alumnes de primer curs del Cicle de Cuina, dirigits per les professores Núria Pérez i Adelia Vicent, han preparat dos receptes ben populars de la Marina, arrelades als costums de la terra i de la mar. María Domínguez i Ruth Montaner han fet coquetes de tomacat amb sangatxo i d’herbes amb panses i pinyons, i Ángel Molinero i Rocío Pastor han preparat un cruet de peix de roca.

Les imatges de l’elaboració, el llistat dels ingredients originals i la recepta seran ara posats a disposició dels alumnes brasilers perquè comencen a treballar en l’adaptació dels dos plats a la seua cultura territorial i gastronòmica.

Quan el reelaboren, enviaran les imatges del nou plat per valorar i comentar el resultat d’aquesta insòlita fusió culinària. Posteriorment seran els alumnes brasilers els qui elaboren amb igual sistema una recepta tradicional perquè els alumnes deniers la cuinen amb productes de la Marina.